Zalecana średnia dawka dzienna to 0,2 mg kwasu foliowego, jednak w czasie ciąży zapotrzebowanie to wzrasta dwukrotnie.
Kwas foliowy odgrywa bardzo dużo ról w organizmie - regulowanie wzrostu
i funkcjonowania komórek, ma dodatni wpływ na system nerwowy i mózg, ma
wpływ na nasze dobre samopoczucie psychiczne, zapobiega uszkodzeniom
cewy nerwowej u rozwijającego się dziecka. Kwas foliowy ma pozytywny
wpływ na wagę i rozwój noworodków jak również bierze udział w
przekazywaniu materiału genetycznego, reguluje podział komórek i
sprawia, że układ pokarmowy działa sprawniej. To kwas foliowy bierze
udział w tworzeniu soku żołądkowego co gwarantuje sprawne działanie
wątroby, żołądka i jelit. Kwas foliowy chroni również organizm kobiet
przed nowotworem macicy.
Dzienne zapotrzebowanie można pokryć jedząc 250 g szpinaku lub 200 g
kopru włoskiego, lub 250 g szparagów albo 330 g chleba z pełnego
ziarna.
Niedobór kwasu foliowego nie powinien występować przy poprawnym
odżywianiu się, choroby przewodu pokarmowego mogą utrudniać wchłanianie
kwasu foliowego. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do zahamowania
wzrostu i odbudowy komórek w całym organizmie, może być też powodem
anemii i powodować przemęczenie i kłopoty z koncentracją. Brak kwasu
foliowego wywołuje stany niepokoju, lęku, depresję, nadmierną
drażliwość, roztargnienie, problemy z pamięcią, zaburzenia w trawieniu
i niedożywienie. Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest niezwykle ważna
u kobiet w ciąży ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu,
dlatego kobiety w ciąży powinny spożywać 0,4 mg kwasu foliowego
dziennie, począwszy od trzech miesięcy przed planowaną ciążą, aż po 12
tydzień ciąży. Zaleca się by wszystkie kobiety w wieku rozrodczym
zażywały suplementy w postaci 0,4 mg.
Nadmiar kwasu foliowego może powodować dolegliwości jelitowe i
utrudniać rozpoznanie niedokrwistości megaloblastycznej spowodowanej
witaminą B12.